O využití mořské soli

By

O využití mořské soli


http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/fed-znovu-zvysil-sazby-letos-se-zacne-zbavovat-dluhopisu/1497037 t=UTF-8″>

Mořská sůl je nejrozšířenější chemickou sloučeninou, pokud si odmyslíme vodu a vzduch. Nachází se jí v mořích a oceánech obrovské množství, a pokud chceme sůl nějakým rozumným způsobem získat, zpravidla podrobujeme mořskou vodu procesu odsolování. Odsolování probíhá tak, že se nechá odpařovat voda na velkých plochách podél pobřeží, a odtud se pak sůl sbírá a následně transportuje k dalšímu zpracování. Zpracování soli může být různorodé, některá sůl se ponechává v přírodním přirozeném složení s vyšším obsahem jiných minerálů, a ta je vhodná zejména pro kuchyňské účely. Sůl je ale také zapotřebí pro technické využití, a ta se musí čistit a zbavovat minerálních prvků, až je ponechán pouze čistý roztok NaCl. S takto pročištěnou solí se počítá například u využití v bazénových solinátorech.

sůl na stole

Co je to solinátor

Solinátor je zařízení, které slouží pro elektrolytický rozklad solného roztoku ve vodní lázni. Na dvou elektrodách se po průchodu elektrickým proudem rozkládá sůl na ionty sodíku a chlóru, což znamená, že se do vody uvolňují chlorové ionty, které působí jako dezinfekce pro likvidaci bakterií a dalších mikroorganismů. Je to tedy proces chlorování vody, který je výhodný hlavně v tom, že nemusíte doma skladovat chlorové tablety, toxické zejména pro děti a domácí zvířata.

mořská sůl

Manipulace s chlornanem sodným je navíc nebezpečná, naopak sůl je v tomto směru naprosto bezproblémovým a také levným médiem. Solí se otrávit nemůžete, není poživatelná a ani děti, ani zvířata jí nemohou ve větším množství pozřít.Mořská sůl do bazénů je na trh dodávána většinou ve velkém balení 25 kg pytlů a pořídíte ji za necelé tři stovky. Sůl lze také v domácnosti využít jako posypový materiál na chodník. Můžete ji mít doma spolu s posypovým pískem uloženou v garáži i pro případy nebezpečného náledí na silnici.

About the author

administrator