Proč se čistí komíny a potrubí vzduchotechniky

By

Proč se čistí komíny a potrubí vzduchotechniky


Když vidíme kominíka v černém obleku a se štětkou na rameni, a přiblížíme se k němu, mnozí z vás se jej rádi dotknou, aby si zašpinili prst jen tak pro štěstí. Že kominíci nosí štěstí je evidentní, už jen proto, že provádí záslužnou práci. Napadlo vás někdy zjistit, proč se vlastně komíny čistí? Není to pouze kvůli zlepšení průchodnosti, v komínu totiž může začít hořet, a vysoká teplota komínového tělesa pak může zapálit hořlavé předměty v okolí uvnitř domu. Zároveň se mohou dovnitř dostat spaliny s jedovatým oxidem uhelnatým.

bytový dům

Když ovšem potkáte na ulici pracovníka, který provádí čištění vzduchotechniky https://www.taurisplus.cz/produkty-sluzby/cisteni-a-dezinfekce-potrubi-vzduchotechniky/, nebudete se jej dotýkat jen tak pro radost, přitom je to člověk, který vám přinese možná i víc toho osobního štěstí, než kominík. A proč vlastně? Co je na vzduchotechnice tak „zajímavého“?

bydlení v paneláku

Do vzduchotechniky neustále proniká prach. Ten se uvnitř potrubí mísí s rozptýleným tukem, nasátým z kuchyňské digestoře, přičemž mastnota se s prachem usazují na vnitřních stěnách potrubí velice ochotně. Je to natolik lepkavá směs, že vytváří souvislý povrch, a jakmile dosáhne hodnoty pouhého jednoho milimetru, stane se z ní nebezpečná hořlavina a za jistých okolností i výbušnina. Stačí pak jen malá jiskra, která ji zapálí, a váš byt je v plamenech. Hrozí tu mnohem větší nebezpečí požáru, než u zanesených komínů, ale paradoxem je, že kominíky si domů zveme pravidelně, kdežto pracovníky na revizi vzduchotechniky jen výjimečně.

Pouze v některých domech si lidé toto nebezpečí uvědomují a žádají o provedení revize v pravidelných intervalech, v některých domech se o této problematice ale vůbec nemluví a nikdo to tu neřeší třeba i desítky let. Čím déle ale ponecháte vzduchotechniku svému osudu, tím většímu nebezpečí se tu vystavujete. A vyhořet jen kvůli takové malichernosti, to vás pak bude mrzet do konce života.

About the author

administrator